Paragrafen

3.1 Bedrijfsvoering

Informatie- en ICT-beleid

Portefeuillehouder: Hilbert Bredemeijer

Voor 2024 wordt vervolg gegeven aan de visie digitalisering en dienstverlening 2020-2023. Dit vervolg zal onder andere aandacht geven aan de volgende punten: 

  • De wettelijke verplichtingen op het gebied van digitalisering. Met de Europese digital decade en de WDO is er veel wetgeving voor de gemeente om te implementeren; 
  • Het verhogen van het volwassenheidsniveau van privacy, datagebruik, cybersecurity en informatiebeheer. In het coalitieakkoord 2023-2026 is daarom een investering opgenomen van €0,3 miljoen voor cybersecurity; 
  • Het tijdig vervangen van applicaties en het houden van regie op het applicatielandschap met de cloudtransitie; 
  • Zorgen voor continuïteit en betrouwbaarheid in de digitale dienstverlening aan en van de gemeentelijke organisatie; 

Opgaven oppakken in samenspel 
Zoals de interbestuurlijke datastrategie aangeeft verandert Nederland snel in een informatiesamenleving. Daarom zetten we in 2024 in op samenwerking met de partners in die samenleving. Dat gaat om de VNG, de G4 en andere gemeenten, de rijksoverheid, het bedrijfsleven en de academische wereld. Samen kunnen we niet alleen kennis delen over de nieuwste ontwikkelingen, maar ook de uitvoeringslast verdelen, zoals bijvoorbeeld bij zaakgericht werken en andere common ground oplossingen.  
  
Datagedreven werken 
Voor het verantwoord gebruik van data, AI en informatie wordt in 2024 een intensivering voorzien op het gebied van wet- en regelgeving. De ontwikkelingen, met name op het gebied van generatieve AI, volgen elkaar nu snel op en de organisatie moet voorbereid zijn op de aanstaande nieuwe wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld de AI-verordening die in 2024 van kracht wordt.

Gegevensbescherming  
In 2023 is een gemeentebreed werkprogramma privacy en dienstspecifieke programma’s opgesteld om het volwassenheidsniveau omhoog te brengen. Voor 2024 wordt er gewerkt aan de uitvoering van deze plannen. Dat wil zeggen dat de achterstand aan de wettelijk verplichte Data Privacy Impact Assessments (DPIA’s) wordt ingelopen. Met een DPIA worden belangrijke privacy risico’s in kaart gebracht om passende maatregelen te kunnen nemen.
 
Informatieveiligheid  
In 2024 zal uitvoering worden gegeven aan de speerpunten van het strategisch beleidskader informatieveiligheid 2023-2026, te weten:  

  • Basis op orde;  
  • Weerbaarheid van de stad en de gemeente; 
  • Wendbaar en innovatief; 
  • Voorloper op cybersecurity.  

Cloudstrategie  
De gemeente zal steeds meer gebruik maken van cloudsoftware. Zo neemt de gemeente software af als dienst, in plaats van dat we software inkopen en er eigenaar van worden. Dit sluit aan op de IT-markt, met hogere beschikbaarheid, wendbaarheid en beveiliging in vergelijking tot de huidige IT-omgeving. Daarbij wordt ook meer gebruik gemaakt van standaardsoftware, met op een aantal plekken een ingrijpende impact op de werkwijze tot gevolg. In 2024 schrijven we cloudbeleid en versterken de governance op clouddienstverlening om te zorgen dat dit proces goed verloopt.  

Het Masterplan IT is een gemeentebreed programma dat werkt aan een toekomstvaste en flexibele ICT-infrastructuur. Er is gestart met de voorbereidingen van de overgang van gemeentelijke datacenters naar een cloudinfrastructuur. Hiermee wordt effectief in de periode tot 2027 het gebruik van het datacenter gereduceerd en de overstap gemaakt naar het afnemen van clouddiensten.  
 
Applicatielandschap  
Veel van de bedrijfskritische applicaties zijn end-of-live en dienen de komende jaren vervangen te worden. Het doen van de noodzakelijke vervangingen maakt het mogelijk om beter aan IT-standaarden en kwaliteitseisen te voldoen en het bevordert de continuïteit van de systemen. In 2024 wordt de aanpak van de vervangingen en de modernisering van IT-landschap verder geïntensiveerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de:  

  • Urgentie en rechtmatigheid vanwege aflopende contracten;  
  • Doelmatigheid en combinaties met voorgenomen werkzaamheden;  
  • Continuïteit vanwege de cloudtransitie.  

Digitale innovatie en Smart City 
De gemeente werkt ook in 2024 aan het ontwikkelen en uitproberen van digitale innovaties die bijdragen aan de maatschappelijke opgaven in de stad. De experimenten worden voor het grootste deel uitgevoerd in Living Lab Scheveningen. De innovaties die worden getest, richten zich onder meer op de energietransitie, veiligheid en natuur & milieu. Zoals bijvoorbeeld het voorspellen van drukte voor crowdmanagement met innovatiehub SHIELD en de Impact Coalitie Safety & Security. Ook het slimme lokale energienet wordt gebruikt voor innovatie. We werken aan duurzame zonnepanelen en hebben in 2024 een programma met Stedin voor het energienet.  

Deze pagina is gebouwd op 01/18/2024 10:43:22 met de export van 01/18/2024 10:28:16